UK

Ungdomskommittén

Ungdomskommittén är ett rådgivande organ, instiftat av Svenska Rugbyförbundet, för ungdomsfrågor inom Svenska Rugbyförbundets verksamhetsområden.
De har till uppgift att fortlöpande följa upp ungdomsrugbyn i Sverige och att följa upp eventuella förändringar i regler, studier och rekommendationer från World Rugby, Rugby Europe och Riksidrottsförbundet samt att ge förslag till svar på remisser med anknytning till ungdomsfrågor. I det ingår även att vara remissinstans inom Svenska Rugbyförbundet i alla frågor som rör ungdomsrugby såsom tävling, träning, spelarutveckling och spelarsäkerhet, exempelvis åldersdispanser.
Till det kommer också att samordna arbete och samarbeta med den klubb som anordnar USM samt att utföra uppgifter som delegerats från förbundets styrelse relaterade till utveckling av ungdomsrugbyn.

Har man frågor om svensk ungdomsrugby eller åldersdispenser så kan man kontakta Ungdomskommittén via epost: ungdomskommitten@rugby.se

Ungdomskommittén

 

Karin Ripol

 

Karin är sedan 2023 ledamot i SRF styrelse, med fokus på ungdomsfrågor, och är därför med i Ungdomskommittén som styrelsens representant.
Hemmaklubb är Uppsala RFC, där hon började spela som tonåring på 90-talet och var aktiv som spelare fram till 2006, samtidigt som hon varvade detta med spel utomlands. Mellan 1997 och 2006 hade hon även möjlighet att representera Sverige i landslagssammanhang. För 10 år sedan började hon som tränare för dotterns U8-lag, och har följt med henne ända upp till F18. Flickrugbyn ligger tack vare detta Karin lite extra varmt om hjärtat, och hon har de senaste 3 åren jobbat med utvecklingen av flickrugbyn på klubbnivå, men även regionalt för Mälardalsregionen, och nationellt med väst och syd. Senaste projektet är den internationella tjejturneringen Shield Maidens Tournament som Uppsala RFC arrangerar årligen.

 

Stina Leijonhufvud

 

Stina är en fd spelare som sedan många år är aktiv inom svenska rugbyförbundet i en mängd roller såsom kassör, ordförande och medlem i TK och DN på förbundsnivå. Hon har under de senaste åren tränat F12-18 i stockholmsregionen och varit manager för svenska utvecklingslaget F18. Därmed är hon van vid och har god koll på ungdomssidan och flickrugbyn i synnerhet. Sedan ett år tillbaka är hon medlem i Ungdomskommittén.

 

Sean Rollings

 

Sean har varit involverad i svensk rugby, på nationell nivå i olika roller, sedan 2021. Ursprungsklubben är Gordano RFC där han började spela vid 6 års ålder och fortsatte spela genom ungdomstiden ända till senior. För 10 år sedan tog han upp tränarrollen, var assisterande tränare för svenska utvecklingslaget P18 och är nu förbundskapten där. På klubbnivå är han huvudtränare för Pingvins herrlag.
De gränsöverskridande rugbyaktiviteterna mellan Skåne och Danmark är något Sean är extra stolt över att vara involverad i.
“Det är min fasta övertygelse att ungdomsrugby är hörnstenen i svensk rugby och jag trivs med att vara del av ett kompetent team i ungdomskommittén som kan fokusera på utveckling av ungdomsrugby i Sverige.” säger han.

 

Ronnie Björklund

 

Ronnie är nyast in i kommittén men är en sedan länge känd person inom svensk rugby. Som han själv uttrycker det: “Jag har spelat rugby sedan innan internet fanns.”
Han började sin karriär i Borås Rugby FC och coachar numera ungdomar där. Utöver det är han domare, domarcoach och utbildare (WR Educator) för nya domare.

 

 

Är du någon som – precis som vi – brinner för rugbyn och dess framtid och vill verka för utvecklingen av svensk ungdomsrugby?
I så fall vill vi gärna ha kontakt med dig!
Vi söker någon som kanske redan idag är involverad i ungdomsrugbyn som förälder, ledare, funktionär eller liknande.
Känner du att du är från de södra delarna av vårt land och/eller kan representera de yngre åldrarna upp till U14 är det ett extra plus.

Just nu arbetar UK med att sätt ihop arbetsgrupp och skapa förutsättningar och struktur för framtiden.
Vi försöker arbeta med korta avstämningar ofta för att arbetet med dispenser och spel utomlands skall bli en smidig och hanterbar uppgift. Utöver det försöker vi träffas fysiskt ett par gånger om året också.

Känner du dig manad?
Hör då av dig till oss på ungdomskommitten@rugby.se